Fases i criteris

1a FASE: emergència social i sanitària (14 d’abril – 1 de maig)

L’objectiu d’aquesta primera fase del Fons és recollir 60.000 euros.

El 50% d’aquest ja està compromès amb recursos propis d’entitats com al Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, i ara cerquem el 50% restant entre noves entitats, cooperatives, associacions o fundacions, així com obrint el Fons a les aportacions individuals de les persones compromeses amb el suport mutu i el canvi de model.

Aquí trobeu l’informe econòmic de la primera fase.

2a FASE: emergència social i sanitària (1 de maig – 21 de setembre)

En aquesta segona fase es cerquen 70.000€, dels quals, el 20% del total recollit es destinarà a projectes que estiguin donant una resposta directa a la crisi, com ja es va fer amb la primera fase del fons, es tracta de 14.000€, que seran utilitzats de forma immediata. El procediment serà igual que en la primera fase. Les iniciatives receptores es poden consultar aquí.

ELS CRITERIS PER L’ACCEPTACIÓ DE PROJECTES DE LA PRIMERA I SEGONA FASE, per aportacions a fons perdut:

 • Són iniciatives democràtiques i solidàries que estan donant resposta a l’emergència sanitària, social i econòmica provocada per la crisi de la COVID-19.
 • Incideixen en cinc sectors claus per a fer front a l’emergència sanitària i al confinament domiciliari: tèxtil, tecnologia i fabricació 3D, producció i distribució agroecològica, cures, habitatge.
 • Impliquen a la comunitat, busquen un impacte social i ambiental positiu, estan arrelades al territori i treballen en xarxa.
 • S’ubiquen en diferents punts de la geografia catalana.
 • Es tracta d’iniciatives que estan donant una resposta directa a la crisi

 

3a FASE: solidesa financera de les entitats de l’ESS (21 de setembre – 10 d’octubre)

El 80% restant del Fons Cooperatiu s’aplicarà a la millora dels fons propis d’empreses de l’economia social i solidària que es constitueixin de nou o incrementin el seu capital social. Les iniciatives interessades poden presentar-se a la convocatòria, segons es recull a les bases, fins el 10 d’Octubre.

CRITERIS D’ACCEPTACIÓ DE PROJECTES PER LA TERCERA FASE:

Es una convocatòria destinada a totes aquelles cooperatives que hagin incrementat el seu capital social amb data posterior al 14 de març de 2020 o entitats que constitueixin de nou un procés de capitalització.Les entitats que s’han presentat a la primera fase del fons es poden presentar a aquesta segona part, fins el 10 d’Octubre de 2020.

Els projectes es seleccionaran en base als següents criteris:

 1. Repartiment territorial.
 2. Entitat de governança col.lectiva-cooperativa.
 3. A més dels sectors estratègics que vam establir a la primera fase: tèxtil, tecnològic i fabricació 3D, producció agroecològica, cures i habitatge hi sumem sectors que considerem estratègics en la transició ecosocial com són transició energètica, mobilitat sostenible i cultura.
 4. Ha de ser una entitat que estigui ampliant el seu capital social amb recursos propis i/o aliens, pot ser una entitat de nova creació o una entitat que s’està transformant en cooperativa.
 5. Ajudar en la transformació d’experiències comunitàries informals o autònoms a convertir-se en cooperatives.

L’aportació del fons dependrà de l’aportació pròpia de l’entitat:

 • De 3000 a 5000 euros: fins a 1000 euros.
 • De 5001 a 10.000 euros: fins a 2000 euros.
 • A partir de 10.001 euros: fins a 3000 euros.